11. Yövirkut

Yövirkut 1/6

Ilta laskeutui kaupungin ylle ja hiljensi sykkeen. Myös ministerin työpäivä läheni loppuaan. Seuraava palaveri oli vasta aamulla, ja siinä välissä ehti vaikka mitä.

Hilkka Minerva päätti taittaa kotimatkan Eiraan virka-autollaan.

Sihteeri soitti autonkuljettajille, joka käynnisti auton ja samalla ilmastoinnin. Edellinen kuljettaja oli mennyt vaihtoon, kun ministeri oli istunut kylmään kulkuneuvoon.

Audi A6 pysähtyi Merikasarmin päärakennuksen eteen. Kuljettaja nousi autosta, kiersi toiselle puolen ja avasi oven ministerille, joka kiipesi takapenkille.

Ensimmäistä kertaa päivän aikana Hilkka oli yksin. No, melkein yksin. Yksikään poliitikko, virkamies tai lobbari ei vaatinut huomiota.

Ministeri nautti hetkestä, vaikka perusvarusteinen auto oli liian askeettinen. Ajatukset harhailivat sinne, minne niillä oli tapana harhailla. Boriksen lihaksikkaissa käsivarsissa oli voimaa ja hellyyttä…

Musta auto pysähtyi Armfeltinkadulle ja keskeytti unelmoinnin. Hilkka tiesi, että edessä oli yö, jolloin valtion asiat eivät tulleet ensimmäiseksi mieleen.

 

Yövirkut 2/6

Vauvaöljypullon korkki napsahti auki. Sormet puristivat, ja neste virtasi kämmenpohjaan. Eros hieroi käsiään yhteen ja aloitti ylävartalon öljyämisen rintakehästä.

FlexMoral Oy:n virkistyspäivä – tai paremminkin ilta – järjestettiin Yöjuoksukoulussa. Ohjaaja valmistautui takahuoneessa, yrityksen henkilökunta odotti salissa.

Ensimmäistä kertaa tunnille oli saapunut myös miehiä. Uusi tilanne hieman jännitti Erosta, koska hän oli tottunut esiintymään naisille.

Pienestä ramppikuumeesta huolimatta päällimmäinen tunne oli tyytyväisyys.

Eros oli niin kauan kuin muisti kilpaillut Jacquesin kanssa, mutta aina jäänyt toiseksi. Häviäminen ei ollut helppoa menestykseen tottuneelle.

Vihdoinkin osat olivat vaihtuneet. Pouilly oli kiinnostunut, ja asiat etenivät mukavasti. Eros hieraisi pakarassa olevaa arpikudosta ja muisti, että matkalla oli ollut vastoinkäymisiäkin.

Lehtijuttu oli vahvistanut, että oikea mies oli voittanut kisan kauniin naisen suosiosta. Eros teki vielä muutaman etunojapunnerruksen, jotta kroppa olisi hyvässä pumpissa tunnin alkaessa.

 

Yövirkut 3/6

Maskeeraaja levitti puuteria kasvoille, koska ilman iho kiilsi televisiossa. Ehostuksen ammattilainen otti viiksivahaa sormen päihinsä ja viimeisteli viikset ojennukseen.

Magnus von Fyrckendorf istui tuolissa ja siemaili vieraille tarkoitettuja juomia, jotka auttoivat rentoutumaan. Tarjoiluvaunu oli hyvin varustettu, mutta punaviiniä ei saanut, koska se värjäsi hampaat.

Punainen valo seinällä kertoi, että ”Artolla on asiaa” -keskusteluohjelma oli käynnissä. Kaksi ensimmäistä vierasta oli jo kutsuttu sisään, kohta olisi kolmannen vuoro.

Arto Nürnberg oli etukäteen käynyt läpi kysymykset, jotta haastateltavat olivat voineet valmistautua. Isäntä oli myös jutustellut vieraiden kanssa niitä näitä, jotta keskustelu olisi luontevampaa itse lähetyksessä.

Magnus oli ensin kieltäytynyt haastattelusta, mutta sitten oivaltanut, että keskusteluohjelma oli mainosta viiksisiirreklinikalle.  Asian ymmärtämisessä hän oli saanut apua ohjelman tuottajalta.

Tuotantoassistentti sanoi, että oli aika lähteä studioon. Mikään ei voi mennä vikaan, mietti Magnus.

 

Yövirkut 4/6

Avain kävi lukossa, korkokengät kopisivat parketilla. Pouilly Veivar riisui trenssitakin ja jätti sen naulakkoon. Hän tarkisti meikin peilistä, koska loppunäytöksessäkin oli näytettävä hyvältä.

Jacques keräsi itsensä ikkunalaudalta. Käsikirjoitus oli mennyt uusiksi, mutta lopputulos oli tiedossa.

Olet ilmeisesti seurannut uutisia, totesi Pouilly. Jacques oli lukenut tärkeimmät. Pouilly sanoi, ettei kaikki asiaan liittyvä ole tullut julki, eikä Jacques kiistänyt asiaa.

Olemme samanlaisia, totesi Jacques. Pouillyn mielestä ehkä liiankin samanlaisia.

Oli aika erota.

Pouilly pyysi viimeistä palvelusta: Jacquesin suhde Pennyn kanssa pitäisi pysyä salassa.

Olen mieluummin pettäjä kuin petetty, sanoi Pouilly. Katseet minä kestän, mutta sääli on sietämätöntä.

Jacques lupasi huolehtia, ettei julkisuuteen päädy ylimääräistä tietoa. Pouilly uskoi, että siinä tapauksessa Jacquelinen huoltajuudesta sovittaisiin yhteisymmärryksessä.

 

Yövirkut 5/6

Hyvä toimittaja kaivaa esiin uutisen, mutta taitava toimittaja luo uutisista kohuja. Yksittäinen juttu ei riitä, vaan on pystyttävä rakentamaan tarina, jota ruokitaan jatko-osilla.

Paljastuksien on seurattava toisiaan niin, että myös muut kiinnostuvat aiheesta.

Kun median huomio on herännyt, uutiskoneisto alkaa jauhaa päivän puheenaihetta. Se ei pysähdy ennen kuin tapahtuu jotain muuta kiinnostavampaa.

Median toimintalogiikka oli Kita Vainolalle enemmän kuin tuttu.

Pouilly Veivarin ja Eros Mannströmin suhteen paljastaminen oli vasta ollut alku. Seuraavassa vaiheessa kuvaan tulisi Suomen suosituin artisti, minkä jälkeen valtakunnallinen media ei voisi ohittaa aihetta.

Sitten, kun varsinainen uutinen olisi kaluttu loppuun, aiheesta voisi rakentaa ilmiön. Kuvastaako asianosaisten käytös ajanhenkeä ja kansakunnan moraalista tilaa?

Moraali sinänsä ei kiinnostanut Kitaa, mutta siitä saisi mainion keppihevosen, jolla voisi ratsastaa television keskusteluohjelmissa.

 

Yövirkut 6/6

Oli sovittu, että Jacques viettää yön poissa ja noutaa tavaransa aamulla. Uuden asunnon etsintä olisi edessä, ellei Pennyn luota saisi yösijaa. Sellaisesta oli sovittu, mutta Jacques päätti käyttää tämän yön Hilkan varjostamiseen.

Kolmosen ratikka kolisteli pitkin Tehtaankatua, mutta Jacques mieluummin käveli. Raitis ilma, reippailu ja kaupungin äänet veivät ajatukset pois tapahtuneesta, mutta eivät poistaneet tyhjyyden tunnetta.

Eiraan ei ollut pitkä matka. Jacques istui puiden suojaan puistonpenkille, josta näki Hilkan asunnon. Puolen tunnin kuluttua valot sammuivat, ja kohta ulos tuli nainen, jonka kasvot kätki pään yli vedetty huppari.

Jacques tunnisti kulkijan ja lähti seuraamaan.

Hilkka käveli Tehtaanpuiston läpi ja Kankurinkadun kautta Merimiehenkadulle. Siellä hän meni avaimella alaovesta sisään, ja hetken kuluttua ensimmäisen kerroksen huoneiston valot syttyivät.

Jacques meni oven lähettyville puhelin kädessään. Toisesta suunnasta saapui mies, joka kaiveli avaimia taskustaan. Jacques sammalsi kovaan ääneen puhelimeen, että avaimet ovat hukassa.

Kun mies avasi oven, Jacques sanoi, ettei huoltomiestä tarvittua ovea avaamaan. Jacques meni samalla oven avauksella sisään ja hoippui rappusiin.

Mies meni samaan asuntoon Hilkan kanssa. Jacques päätti odottaa ja selvittää, kuka kulkija oli.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s