5. Listautumisanti II

Listautumisanti osa II 1/6

Raitiovaunu pysähtyi, ihmisiä jäi pois ja nousi kyytiin. Lähtijöiden jalka oli kevyt, koska he eivät kantaneet lompakoitaan.

Ulkomaiset taskuvarasliigat olivat tehokkaita. Hemminki Itämies seisoi pysäkillä ja ihaili ammattilaisten ryhmätyötä, vaikka oli itse yksityisyrittäjä.

Hemmingin pääkohteita olivat turistit ja humalaiset: toisilla oli käteistä, toiset olivat helppoja uhreja. Silloin tällöin joku alkuasukas joutui luopumaan rahoistaan.

Käteisen valtakaudella työ oli ollut suoraviivaista. Nykyisin piti urkkia kortin tunnusluku, jos halusi pysyä leivän syrjässä kiinni.

Tavallisesti Hemminki ei ottanut vastaan toimeksiantoja, mutta tällä kertaa hän oli tehnyt poikkeuksen. Koko päivän tienestit oli kohtuullinen korvaus lompakosta ja auton avaimista.

Hemminki oli seurannut pokaa pari tuntia ja odottanut sopivaa tilaisuutta. Kauppatorin vilinä vaikutti lupaavalta. Hemminki kiersi etupuolelle ja käveli päin.

Anteeksi, hän sanoi. Ei voinut sanoa kiitos, vaikka se olisi sopinut paremmin tilanteeseen.

Sitten Hemminki katosi kokemuksen tuomalla varmuudella ihmisjoukkoon.

 

Listautumisanti osa II 2/6

Jos Ti-Ti Nalle tulisi kadulla vastaan, niin sille kävisi huonosti.  Pouilly Veivarin mitta oli tullut täyteen, vaikka hän tunnusti nallehahmon ansiot: se viihdytti lapsia ja vapautti vanhemmat muihin toimiin. CD-levy sai kokea, miltä frisbeestä tuntuu, ennen kuin päätyi roskakoriin.

Pukeminen on helppoa, kun lapsi pysyy paikallaan. Vaikeusaste nousee lapsen juostessa.

Pouilly sai Jacquelinen kiinni, mutta tyttö kiemurteli sylissä kuin ulkovaatteiden pukeminen olisi rikos ihmiskuntaa vastaan. Naama punoitti, kainalot kostuivat, syke nousi – suoritus olisi käynyt jumpasta, ellei se olisi ottanut niin paljon päähän.

Jacques oli tehnyt katoamistempun kesken vapaapäivän. Jokin pörssilistautumiseen liittyvä asia vaati läsnäoloa toimistolla. Kirkkovarauksen Jacques oli sentään hoitanut.

Taistelun jälkeen Pouilly nosti Jacquelinen matkarattaisiin. Parkkihallissa liiketunnistimet havaitsivat kaksikon ja sytyttivät valot kulkijoiden edellä.

Kun Jacqueline oli turvaistuimessa, Pouilly näki Jacquesin Audi TT:n ajavan ulos hallista. Se oli kummallista, koska töihin lähdöstä oli kulunut aikaa. Pouilly yritti soittaa, mutta puhelu siirtyi vastaajaan.

 

Listautumisanti osa II 3/6

Leffateatterit esittivät elokuvia tappiolla, mutta ottivat katteet hiilihapotetusta kasvisuutejuomasta ja popcornista. Jacques Pyrcyr jätti sokerin ja suolan väliin.

Tennispalatsin ykkössalin istuimet täyttyivät, mutta viereinen paikka pysyi tyhjänä.

Jacques ei muistanut, minkä elokuvan hän oli nähnyt viimeksi. Arjessa ja työssä oli riittävästi tekemistä täyttämään päivät ja illat.

Kun valot himmenivät, yleisö alkoi pimeän suojissa lapioida popcornia ja karkkia suuhunsa.

Salin ovi aukesi. Sisään tuli siivu valoa ja yksi katsoja lisää.

Jacques näppäili puhelinta, jotta taustavalo syttyi hetkeksi. Hän huomasi, että Pouilly oli yrittänyt soittaa.

Penny Wartiainen istui Jacquesin viereen. Sormet kietoutuivat sormien lomaan.

Elokuvan puolivälissä Jacques huomasi, että lompakko oli kadonnut. Hän pyysi anteeksi ja poistui salista kuolettaakseen korttinsa.

Mitään niistä ei ollut käytetty, huokaisi Jacques helpotuksesta.

 

Listautumisanti osa II 4/6

Poliisiauto sytytti punaisen valon. Magnus von Fyrckendorf hiljensi vauhtia ja pysäytti Audi TT:n Länsiväylän reunaan ennen Ruoholahden liittymää.

Ilma vihmoi sadetta, ja liikennevalot välkkyivät risteyksessä toimettomina.

Magnus oli viisitoista minuuttia aikaisemmin juonut puoli pulloa Koskenkorvaa ja soittanut prepaid-liittymästä poliisille. Hän oli ilmoittanut mahdollisesta rattijuoposta.

Tarkkuusalkometri näytti 1,2 promillea.

Poliisi katsoi ajokorttia ja pyysi herra Jacques Pyrcyriä seurakseen poliisiautoon, koska omaehtoinen matkanteko päättyisi tähän.

Magnus ja hevosvoimat olivat toista mieltä. Urheiluauto ampaisi kohti Ruoholahtea, ja poliisille tuli kiire kutsua apuvoimia.

Magnus kääntyi risteyksestä vasemmalle, sieltä kautta pääsi ajamaan parkkihalliin. Hän jätti auton invapaikalle ja jatkoi jalan hissiin ja Ruoholahden kauppakeskukseen.

Aulan ihmismassaan oli helppo sulautua. Magnus käveli ulos pyöröovista ja nousi Itämerenkadulla odottavaan autoon.

 

Listautumisanti osa II 5/6

Valkoisen paperin kammo ei vaivannut Kita Vainolaa. Näyttöruutu oli tyhjä, kohta se olisi täynnä sanoja ja lauseita. Toimittajan työ oli tuottaa tekstiä, taiteilijat saivat painia luomisen tuskan kanssa.

Avokonttori ympärillä hälisi ja pulisi, mutta se ei häirinnyt keskittymistä.

Puhelin, verkostot ja kymmensormijärjestelmä olivat Kitan tärkeimmät työkalut. Hän soitti vielä yhden tarkistussoiton, jotta faktat olisivat varmasti kohdallaan.

Kitan mielestä tempaus ei kuulunut Jacquesin tyyliin. Deadline lähestyi, joten hän sysäsi omat ajatukset syrjään ja alkoi kirjoittaa.

Toimitusjohtaja kärähti rattijuopumuksesta

Pörssilistautumista valmistelevan FlexMoral Oy:n toimitusjohtaja Jacques Pyrcyriä epäillään törkeästä rattijuopumuksesta. Hän puhalsi poliisin alkometriin 1,2 promillea ja pakeni paikalta. Viihdesanomien saamien tietojen mukaan Pyrcyriä on äskettäin epäilty myös maanpetoksellisesta toiminnasta. Johdon uskottavuuden murentuminen voi vaarantaa yhtiön pörssilistautumisen, arvioivat pörssianalyytikot. Epäilty kiistää syytteet.

 

Listautumisanti osa II 6/6

Tätä tähän kaivattiin kaikkein vähiten, mietti Voitto Auvonen. Pörssiyritys tai sellaiseksi aikova ei tarvinnut lööppijulkisuutta.

Investointipankkiiri tiesi, että yritys henkilöityy johtajaansa. Toimittajat ja yleisö eivät ymmärtäneet bisnestä, joten yritysten toimet pelkistettiin henkilökohtaisiksi uroteoiksi tai mokiksi.

FlexMoral Oy:n toimia seurattiin suurennuslasilla, koska kyseessä oli viime vuosien merkittävin pörssilistautuminen.  Tällaisessa tilanteessa pienikin törttöily puhumattakaan rattijuopumuksesta ja karkumatkasta vei johdon uskottavuuden.

Sillä ei ollut merkitystä, pitivätkö syytteet paikkaansa. Julkisuus leimasi tässä ja nyt, eikä sitä kiinnostanut, saako epäilty myöhemmin tuomion vai ei. Se olisi sen päivän uutinen, nyt kalasteltiin klikkauksia ja myytiin päivän lehteä.

Voitto ei halunnut kutsua tilannetta haasteelliseksi, koska ongelmat eivät kadonneet kielellisellä kikkailulla. Ongelmat katosivat, kun niihin keksi ratkaisun. Jacquesin olisi astuttava syrjään johdosta ja koko yrityksestä, jos pörssilistautuminen haluttaisiin pelastaa.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s